Waarom je afvaldieet je dikker maakt

Je verbrand minder calorieën

Wanneer je vet verliest en dus afvalt, vertraagt dit je stofwisseling: de hoeveelheid calorieën die je dagelijks verbruikt door lichamelijke activiteiten en lichamelijke processen gaat geleidelijk omlaag [1]. Als je hiernaar kijkt in termen van benzineverbruik bij auto’s, zou je moeten voorstellen dat je met minder benzine net zoveel kilometers kan blijven rijden. Wanneer je dus minder calorieën binnenkrijgt, gaat je lichaam efficiënter met energie om door je calorieverbruik te verlagen [2] [3]. Hoe vaker je probeert af te vallen, laten we zeggen een tweede, derde en vierde dieetcyclus, hoe efficiënter het lichaam wordt.

Meer honger en minder verzadiging

Er vinden ook andere veranderingen plaats wanneer je probeert af te vallen. Door het afvallen krimpen de vetcellen en wanneer dat gebeurt, scheiden ze minder leptine af [4]. Dit is het hormoon dat je een vol gevoel geeft na de maaltijd. Zelfs wanneer je gewicht is gestabiliseerd blijft de hoeveelheid leptine laag [3]. Daarentegen neemt ghreline, het hormoon dat je een hongerig gevoel geeft, toe [1].

Zeer ongunstige combinatie

Je verbrandt dus minder calorieën, hebt meer honger en bent minder snel voldaan. Het gevolg is dat je snel aankomt, je vaak zwaarder wordt dan je was aan het begin van je dieet en het vervolgens nog moeilijker is om het aangekomen gewicht te verliezen.
Wanneer dit gebeurt, geven mensen vaak zichzelf de schuld. Ze denken dat ze te weinig discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen hebben. Het is echter heel moeilijk om het gevecht met het menselijk instinct aan te gaan. De meeste mensen verliezen deze strijd dan ook. Geef niet jezelf, maar geef het dieet de schuld. Stop dus met diëten en leer gezonde leefstijlgewoonten aan waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Verwijzingen

[1] P. Maclean, A. Bergouignan, M. Cornier en M. Jackman, „Biology’s response to dieting: the impetus for weight regain.,” American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, vol. 301(3), pp. R581-R600, 2011.
[2] C. W. Miles, N. P. Wong, W. V. Rumpler en J. Conway, „Effect of circadian variation in energy expenditure, within-subject variation and weight reduction on thermic effect of food.,” European Journal of Clinical Nutrition, vol. 47(4), pp. 274-284, 1993.
[3] E. Jéquier, „Leptin signaling, adiposity, and energy balance.,” Annals of the New York Academy of Sciences, vol. 967(1), pp. 379-388, 2002.
[4] P. Löfgren, J. Hoffstedt, E. Näslund, M. Wiren en P. Arner, „Leptin signaling, adiposity, and energy balance.,” Annals of the New York Academy of Sciences, vol. 967(1), pp. 379-388, 2002.

Submit your response

Your email address will not be published. Required fields are marked *